کلینیک نوت بوک (جردن)

مرکز سرویس سخت افزار و نرم افزار انواع نوت بوک

کلینیک نوت بوک (جردن)

مرکز سرویس سخت افزار و نرم افزار انواع نوت بوک

اینتل به زودی اولین ریزپردازنده ۴ گیگاهرتزی خود را معرفی می‌کند!

پردازنده 4 گیگاهرتزی اینتل


حدودا 10 سال پیش رقابت دشواری برای رسیدن به فرکانس کلاک 4 گیگاهرتز برای پردازنده‌ها در جریان بود. اما با تغییر رویه‌ای که اینتل در دستور کار خود قرار داد، فرکانس پردازنده‌ها به شکل قابل توجهی کاهش یافت و کمپانی‌های سازنده بیشتر به پردازنده‌های چندهسته‌ای روی آوردند. هنوز فرکانس 4 گیگاهرتز فتح نشده (البته اگر اورکلاک شده‌ها را فاکتور بگیریم)، اما پس از سال‌ها دوباره رقابت برای ارائه پردازنده‌هایی با این فرکانس کاری داغ شده است.

دقیقا یک دهه پیش در می 2004 کمپانی اینتل اعلام نمود که توسعه بیشتر ریزمعماری NetBurst را متوقف کرده و پروژه‌های ساخت پردازنده‌های Tejas و Jayhawk را کنسل می‌کند. همچنین در همان زمان بود که پردازنده پنتیوم 4 را با پردازنده 4 گیگاهرتزی روانه بازار نمود و پس از آن دیگر روند رشد و تحول تراشه‌های اینتل برای همیشه تغییر کرد. پردازنده‌های امروزی به جای افزایش سریع سرعت کلاک، به آهستگی با افزایش هسته‌ها و موتورهای پردازشی و بهبود ریزمعماری‌ها سعی می‌کنند فرکانس بیشتری کسب کرده و عملکرد بهتری را ارائه دهند. اما حالا پس از ده سال، اولین پردازنده 4 گیگاهرتزی اینتل در راه است. این پردازنده Core i7 با نام «دره شیطان» بالاخره تابوی فرکانس 4 گیگاهرتز را خواهد شکست.

در هفته‌ها و ماه‌های پیش رو اینتل در نظر دارد تا سه ریزپردازنده مبتنی بر معماری هسول را در فرم‌فکتور LGA1150 از خانواده «دره شیطان» معرفی نماید. یکی از این تراشه‌ها دارای فرکانس کلاک پیش‌فرض 4 گیگاهرتز است. این اولین باری است که یک ریزپردازنده‌‌ اینتلی برای سیستم‌های دسکتاپ به این حد از سرعت پردازشی می‌رسد.

ویژگی‌های تراشه‌های Devil's Canyon طی هفته گذشته توسط وب‌سایت Expreview منتشر شد:

  • Core i7-4790K با چهارهسته و قابلیت هایپرتردینگ، فرکانس 4 گیگاهرتز که با استفاده از ویژگی Turbo Boost به 4.4 گیگاهرتز می‌رسد. کش 8 مگابایتی، توان حرارتی 88 وات و گرافیک مجتمع HD 4600 اینتل با فرکانس 1250 مگاهرتز
  • Core i5-4690K با چهارهسته پردازشی دارای فرکانس کلاک 3.5 گیگاهرتز که با استفاده از ویژگی Turbo Boost به 3.9 گیگاهرتز می‌رسد، کش 6 مگابایت، توان حرارتی 88 وات و گرافیک مجتمع HD 4600 اینتل با فرکانس 1250 مگاهرتز
  • Pentium G3258 نسخه سالگرد با دوهسته پردازشی و سرعت کلاک نامشخص

سی‌پی‌یوهای خانواده دره شیطان اینتل دارای اینترفیس حرارتی بهبودیافته بین نیمه‌هادی‌ها و پخش‌کننده‌های حرارت است که عمل اورکلاک کردن را راحت‌تر از گذشته می‌کند. بسیاری از خوره‌های اورکلاکینگ از اینترفیس حرارتی تراشه ‌هایخانواده 4000 سری Core i یا همان هسول ناراضی بودند و آنها را به خاطر پتانسیل پایین اورکلاکشان نقد می‌نمودند.

ریزپردازنده‌های خانواده دره شیطان به بهترین شکل با مین‌بوردهای مبتنی بر Z97 اینتل و منطق-هسته H97 سازگار شده‌اند. این تراشه‌ها با پلتفرم‌های سال گذشته که با تراشه‌های سری 8 همخوان بودند، سازگار نخواهند بود.

این روزها دیگر فرکانس کلاک پردازنده‌ها نمی‌تواند معیار دقیقی برای میزان کارایی و عملکرد سیستم باشد، با این حال پردازنده 4 گیگاهرتزی اینتل از هر جهت یک غول بی‌شاخ و دم است که اگر در یک کیس عالی با حافظه رم مناسب، کارت گرافیک اختصاصی قدرتمند و یک درایو حالت جامد RAID 0 خوب قرار گیرد، می‌تواند کارایی خارق‌العاده‌ای را به کاربر ارائه نماید. بنابراین احتمالا این تراشه نظر بسیاری از علاقه‌مندان را به خود جلب خواهد نمود.

اگر بخواهیم فقط درباره فرکانس کلاک صحبت کنیم باید بگوییم که AMD در این زمینه از رقیب قدیمی خود، اینتل جلوتر است، چرا که هم‌اکنون یک سال از ارائه ریزپردازنده FX-9590 با فرکانس کلاک 4.7 گیگاهرتز پیش‌فرض که با ویژگی Turbo به نرخ کلاک 5 گیگاهرتز نیز می‌رسد، گذشته است. با این حال پردازنده‌های AMD هنوز نتوانسته‌اند با تراشه‌های خانواده Core i7 اینتل رقابت نمایند. حال با پردازنده‌های سری جدید اینتل، احتمالا باید شاهد ارائه یک تراشه با فرکانس پیش‌فرض 5 گیگاهرتز از سوی AMD باشیم.

اینتل هنوز درباره این تراشه‌ سخنی به میان نیاورده است.

منبع مجله اینترنتی زومیت

راهنمای خرید کارت گرافیک براساس قیمت - اردیبهشت ۹۳

راهنمای خرید کارت گرافیک براساس قیمت

اگر فرصت کافی برای جستجو در جداول مقایسه‌ای کارت‌های گرافیک را ندارید یا به اندازه کافی مطمئن نیستید که کدام کارت‌گرافیک مناسب نیاز شما است، این راهنمای جامع خرید با ساختار ساده و کارامد به شما کمک می‌کند تا بهترین کارت گرافیک ممکن براساس بودجه خود را انتخاب کنید. در این راهنمای خرید، کارت‌های گرافیک در بازه‌های مختلف قیمت گردآوری شده‌اند تا بتوانید به راحتی و براساس بودجه خود قوی‌ترین VGA ممکن را انتخاب کنید.

تغییر و تحولات بازار در اردیبهشت ۹۳

شاید اواسط فروردین ماه (اوایل آوریل) بود که قیمت کارت‌های گرافیک Radeon در رده‌های متوسط و قدرتمند با کمی کاهش روبرو شدند تا کمی مقرون به صرفه تر شوند. به این ترتیب کارت گرافیک‌های خانواده Radeon R9 270، 280 و 290 دوباره وارد عرصه رقابت شده‌اند. مخصوصا اینکه Radeon R 270 با قیمت ۹۳۰,۰۰۰ تومان ، Radeon R9 290 با قیمت ۱,۹۸۰,۰۰۰ تومان و Radeon R9 290X با قیمت ۲,۳۱۰,۰۰۰ تومان در بازار کشور نیز عرضه شدند تا دست کم در لیست پیشنهادی این ماه قرار بگیریند.

به طور کلی به دلیل قیمت بالای بردهای AMD، کارت‌های گرافیک GeForce در رده‌های بالا بسیار خوب عمل می‌کنند. بعد از مدت‌ها برای اولین بار در رده‌ پایین، کارت گرافیکی از شرکت Nvidia را با اطمینان پیشنهاد می‌کنیم. می‌توانید با حدود ۳۲۰,۰۰۰ تومان کارت گرافیک Geforce GT 640 که عملکرد بهتری نسبت به Radeon R7 240 دارد را تهیه کنید؛ این کارت گرافیک، گیمرهایی که با رزولوشن ۱۲۸۰ در ۷۲۰ بازی می‌کنند را راضی نگه می‌دارد. در نظر داشته باشید که بیشتر از ۳۲۰٫۰۰۰ تومان بابت این کارت پرداخت نکنید چرا که با حدود ۳۶۰٫۰۰۰ تومان می‌توانید کارت گرافیک (Radeon HD 77750 (R7 250x را تهیه کنید که عملکردی بهتر نسبت رقیب انویدیایی خود دارد.

ماه قبل EVGA و Palit اعلام کردند که قصد دارند نسخه ۶ گیگابایتی Geforce GTX 780 و 780 Ti را تولید کنند، با این عمل، فروش Geforce GTX Titan Black که ۱۱۰۰ دلار قیمت دارد کمتر هم خواهد شد. این خبر خوبی برای گیمرها است چون با پرداخت ۷۵ درصد از قیمت Geforce GTX Titan Black می‌توانید کارت گرافیکی تهیه کنید که عملکرد فوق‌العاده‌ای در رندر تصاویر سه بعدی دارد.

حال که صحبت درباره سخت افزارهای رده بالا شد، AMD قصد دارد طی چند روز آینده کارت گرافیک قدرتمند ۱۵۰۰ دلاری خود که داری دو پردازنده گرافیکی است را تحت عنوان Radeon R9 295X2 و با حافظه ۸ گیگابایت رم راهی بازار کند. قیمت این کارت گرافیک کمی گران‌تر از یک جفت Radeon R9 290X که کراس فایر شده‌اند دارد، ولی به لطف سیستم خنک کننده مایع، دمای کلی کارت گرافیک به خوبی کنترل می‌شود.

نکاتی که پیش از خواندن این راهنما باید بدانید

  • کارت‌های گرافیک معرفی شده در این راهنمای خرید مناسب افرادی هستند که بیشتر با کامپیوتر خود بازی می‌کنند و قصد دارند بهترین کارت گرافیک ممکن براساس بودجه خود را خریداری کنند. اگر شما مصارف دیگری جز بازی دارید و در واقع با کامپیوتر خود بازی نمی‌کنید یک کارت گرافیک معمولی نیز جواب کار شما را می‌دهد و نیازی به خرید کارت‌های گران قیمت ندارید.
  • معیار اصلی انتخاب کارت‌های گرافیک در هر بازه: قدرت، بازده و قیمت است. در برخی موارد کارت گرافیک های چندتایی مانند یک جفت کارت گرافیک Radeon که بصورت CrossFire به هم متصل می شوند یا یک جفت کارت گرافیک GeForce که بصورت SLI به یکدیگر متصل می‌گردند را نیز پیشنهاد کرده‌ایم در مورد دو کارت گرافیک برروی یک مادربرد می‌بایست این موارد را مد نظر داشته باشید: شما برای استفاده از دو کارت گرافیک نیاز به مادربردی دارید که از SLI و CrossFire پشتیبانی کند؛ همچنین نیاز به Power Supply قوی‌تر نیز خواهید داشت٬ چراکه مصرف آن‌ها از یک کارت گرافیک تکی بیشتر است و در دو کارت گرافیک دمای بیشتری نسبت به یک کارت گرافیک تولید خواهد شد. پس در مواردی که ما دو کارت گرافیک را به‌عنوان یک انتخاب معرفی می‌کنیم به گزینه جایگزین تک کارته نیز اشاره خواهیم کرد.
  • حساسیت زیادی بر برند کارت گرافیک نداشته باشید، MSI, Gigabyte, Asus, Club, Sopp ,Sopphire و غیره تفاوت چندانی از نظر بازده و کارایی ندارند؛ زیرا تمام این تولید کننده‌ها براساس طرح‌های اعلام شده Nvidia یا AMD، کارت های گرافیک خود را تولید می‌کنند. تنها مواردی که در انتخاب برند مهم هستند، سیستم خنک کننده، قیمت، گارانتی و خدمات پس از فروش است.
  • در صفحه آخر این راهنمای خرید یک نمودار ارزشمند سلسه مراتبی آمده که در آن کارت‌های گرافیک مختلف از نظر قدرت و بازده دسته بندی شده‌اند. همیشه با مراجعه به این جدول می‌توانید کارت‌های گرافیک هم رده را یافته و قیمت آنها را با یکدیگر مقایسه کنید.
  • برای دسته بندی کارت های گرافیک، آنها را در بازی‌های مختلف و در شرایط و وضوح‌تصویر (Resolution) گوناگون مورد آزمایش قرار داده‌ایم. جرئیات تصویر (Details) در تمام بازی‌ها قابل تغییر است و با کم کردن آن‌ها کیفیت تصویر پایین‌تر می‌آید ولی بازی با FPS Frame per Second - ( تعداد فریم در ثانیه) بیشتری نمایش داده می شود.
  • هنگام انتخاب کارت‌های گرافیک گران‌تر از 200 دلار (600 هزار تومان)، دقت کنید که اکثر این کارت‌ها در رزولوشن پایین‌تر از 1920x1080 پیکسل تفاوت چندانی با کارت گرافیک‌های ارزان‌تر ندارند. ولی در وضوح تصویر بالا شرایط کاملا متفاوت می‌شود و کارایی آنها کاملا مشهود است. در نهایت توجه داشته باشید که اکثر مانیتورهای موجود در بازار حداکثر از وضوح تصویر FULL HD یا همان 1920x1080 پشتیبانی می‌کنند پس نیازی به خرید کارت‌های گران قیمت که بازده خوبی در رزولوشن‌های بالا دارند، نخواهید داشت.
  • قیمت‌ها از بازارهای کامپیوتری تهران گردآوری شده اند تیم زومیت سعی می‌کند قیمت‌ها را مرتبا بروز رسانی کند تا در انتخاب خود دچار اشتباه نشوید.
  • قیمت‌ کارت‌های گرافیک این راهنمای خرید آخرین بار در اردیبهشت ۱۳۹۳ بروز شده‌اند.

 

بهترین کارت گرافیک با قیمت ۳۲۰٫۰۰۰ تا ۴۱۵٫۰۰۰ تومان

Nvidia Geforce GT640 قیمت ۳۲۰٫۰۰۰ تومان در تهران

کارت‌ گرافیک مناسب برای اجرای بازی‌ها در رزولوشن 720p

Geforce GT640

  • (GPU : GK107 (Kepler
  • Process : 28 nm
  • Shader Units : 384
  • Texture Units : 32
  • ROPs : 16
  • Core Clock : 900 MHz
  • Memory Clock : 891 MHz DDR3
  • Memory Bus : 128-bit
  • Memory Bandwidth : 28.5 GB/s
  • Memory Capacity : 1 or 2 GB
  • DirectX, Shader, OpenGL : 11/5.0/4.3
  • Max. TDP : 65 W
  • Aux. Power Connector(s) : N/A
  • Min. Power Supply : 350 W
  • Asus - Geforce 640 1GB DDR5 با قیمت ۳۲۰٫۰۰۰ تومان در تهران
  • Gigabyte - Geforce 640 2GB DDR5 با قیمت ۳۶۰٫۰۰۰ تومان در تهران
  • Gainward - Geforce 640 2GB DDR3 با قیمت ۳۴۹٫۰۰۰ تومان در تهران

با وضعیت فعلی دلار در کشور، پیشنهاد ما برای کارت‌های گرافیک رده پایین Nvidia Geforce GT640 است. پردازنده این کارت گرافیک از پس طیف وسیعی از بازی‌ها با رزولوشن  720p و در برخی عناوین با رزولوشن 1080p بر می‌آید. این پیشنهاد مناسبی برای گیمرهایی است که بودجه محدودی دارند.

 Radeon R7 250X، با قیمت حدود ۳۶۰٫۰۰۰ تومان

بهترین کارت گرافیک رده پایین با قیمت ۳۶۰٫۰۰۰ تومان

Radeon HD 7770, R7 250X

  • (GPU :Cape Verde (GCN
  • Process :28 nmShader Units :640
  • Texture Units :40
  • ROPs :16
  • Core Clock :1000 MHz
  • Memory Clock :1125 MHz GDDR5
  • Memory Bus :128-bit
  • Memory Bandwidth :72 GB/s
  • Memory Capacity :1 or 2 GB
  • DirectX, Shader, OpenGL :11/5.0/4.2
  • Max. TDP :80 W
  • Aux. Power Connector(s) :1 x 6-pin PCIe
  • Min. Power Supply :450 W
  • Radeon R7 250x قیمت در بازار تهران: ۳۶۰٫۰۰۰ تومان
  • Radeon HD 7770 1GB برد Asus قیمت در بازار تهران: ۴۶۰٫۰۰۰ تومان
  • Radeon HD 7770 2GB برد Asus قیمت در بازار تهران: ۵۶۵٫۰۰۰ تومان
  • Radeon HD 7770 1GB برد Gigabyte قیمت در بازار تهران: ۴۱۵٫۰۰۰ تومان

اخیریا Radeon HD 7770 به R7 250X تغییر نام پیدا کرده است. به دلیل جدید بودن این کارت گرافیک، در حال حاضر به سختی می‌توان آن‌را در بازار تهران یافت؛ از میان چندین فروشگاهی که در پی یافتن این محصول پرس و جو کردیم، تنها یکی از آن‌ها این کالا را موجود داشت. بنابراین اگر در پیدا کردن آن مشکل پیدا کردید می‌توانید به عنوان جایگزین    Radeon HD 7770 را با قیمت حدود ۴۱۵٫۰۰۰ تومان تهیه کنید.  این کارت گرافیک به غیر از بازی‌های سنگین، همه بازی‌ها را با رزولوش بالا و با نرخ فریم قابل تحمل اجرا می‌کند. در رده‌های پایین، این کارت گرافیک دارای عملکرد بسیار خوبی نسبت به قیمتش است، همچنین اگر که توان پرداخت حدود ۲۰۰٫۰۰۰ تومان بیشتر را دارید می‌توانید Radeon R7 260x/Geforce GTX 650 Ti را انتخاب کنید که ارزش پرداخت مبلغ بیشتر را دارد.


 

بهترین کارت گرافیک با قیمت ۶۰۰٫۰۰۰ تا ۹۳۰٫۰۰۰ تومان

Geforce GTX 650Ti با قیمت ۶۰۰٫۰۰۰ تومان در تهران

 

Geforce GTX 650Ti

  • Shader Cores: 768
  • Texture Unit: 64
  • Fabrication process: 28 nm
  • Texture Units: 40
  • Color ROPs: 16
  • Memory Bus: 128-bit
  • Memory Bandwidth: 86.4 GB/s
  • Core/Boost Clock: 925 MHz
  • Memory Speed MHz: 1350 MHz
  • Max TDP: 110 W
  • Gigabyte - Geforce GTX 650Ti قیمت در تهران: ۶۰۰٫۰۰۰ تومان
  • Asus - Geforce GTX 650Ti قیمت در تهران: ۵۶۰٫۰۰۰ تومان
  • پییشنهاد اول ما برای این رده، کارت گرافیک R7 260 X است؛ اما متاسفانه به دلیل عدم وجود این کارت گرافیک در بازار تهران، به ناچار Geforce GTX 650 Ti را جایگزین کردیم.  GTX 650 Ti تقریبا عملکردی برابر با Radeon HD 7790 اورکلاک شده را دارد که قابلیت True Audio ای ام دی در آن فعال شده است و  قادر است تمامی بازی‌ها را با رزولوشن 1080p و با جزئیات متوسط اجرا کند.

Geforce GTX 750 Ti با قیمت ۸۴۰٫۰۰۰ تومان در تهران

قوی‌ترین کارت گرافیک بدون نیاز به پاور مستقل

 

Geforce GTX 750 Ti

  • (GPU : GM107 (Maxwell
  • Process : 28 nm
  • Shader Units : 600
  • Texture Units : 40
  • ROPs : 16
  • Core Clock : 1020/1085
  • Memory Clock : 1350 MHz GDDR5
  • Memory Bus : 128-bit
  • Memory Bandwidth : 86.4 GB/s
  • Memory Capacity : 1 or 2 GB
  • DirectX, Shader, OpenGL : 11/5.0/4.3
  • Max. TDP : 60 W
  • Aux. Power Connector(s) : N/A
  • Min. Power Supply : 300 W

Asus - Geforce 750 Ti 2GB قیمت در تهران: ۸۴۰٫۰۰۰ تومان

  • در حالیکه R7 260X عملکرد مشابه و قیمت کمتری نسبت به  GTX 750 Ti دارد، GTX 750 Ti تنها 60 وات خروجی برق نیاز دارد یعنی کمی بیشتر از نصف مقدار مصرفی R7 260X و این امر باعث شده تا این کارت بی‌نیاز از برق ورودی اضافی شود. از این رو اشخاصی که قصد ارتقاء رایانه‌ شخصی خود را دارند، با انتخاب این کارت نیاز به خرید منبع تغذیه جدید نخواهند داشت. ‌انویدیا حداکثر مصرف انرژی این کارت گرافیک را ۳۰۰ وات اعلام کرده است و این بدین معناست که اکثر  رایانه‌های قدیمی هم می‌توانند از این کارت گرافیک با یک پاور ساپلای معمولی استفاده کنند. قیمت دلاری این کارت گرافیک حدود ۱۵۰ دلار است ولی متاسفانه بطور فاحشی با قیمت ریالی آن اختلاف دارد، با این حال  برای گیمرهایی که رایانه آنها قدیمی شده است و نمی‌خواهند هزینه زیادی بابت ارتقاء صرف کنند، می‌تواند انتخاب خوبی باشد.

Radeon R9 270x با قیمت ۷۹۰٫۰۰۰ تومان در تهران

 

Radeon R9 270x

  • (GPU : Curacao (GCN
  • Process : 28 nm
  • Shader Units : 1280
  • Texture Units : 80
  • ROPs : 32
  • Core Clock : 925 MHz
  • Memory Clock : 1400 MHz GDDR5
  • Memory Bus : 256-bit
  • Memory Bandwidth : 153.6 GB/s
  • Memory Capacity : 2 GB
  • DirectX, Shader, OpenGL : 11/5.0/4.2
  • Max. TDP : 150 Watts
  • Aux. Power Connector(s) : 1x6-pin
  • Min. Power Supply : 500 Watt
  •  Gigabyte  - Radeon R9 270x 2gb قیمت تهران ۷۹۰٫۰۰۰ تومان
  •  Gigabyte  - Radeon R9 270x 2gb قیمت در تهران ۹۲۵٫۰۰۰ تومان
  • Saphire - Radeon R9 270x 4gb قیمت در تهران ۹۳۰٫۰۰۰ تومان

کارت گرافیک Radeon R9 270 عملکردی برابر با Radeon HD 7870 دارد که  کمی بهتر از Geforce GTX 660 انویدیا عمل می‌کند. در رنج قیمت ۸۰۰٫۰۰۰ تومان این کارت گرافیک نظر ما را به خودش جلب کرد. این کارت گرافیک هم قادر است تا اکثر بازی‌ها را با رزولوشن‌های بالا و  نرخ فریم قابل قبولی اجرا کند.

 


 

بهترین کارت گرافیک با قیمت۹۹۰٫۰۰۰ تا ۱٫۴۰۰٫۰۰۰ تومان

GeForce GTX 760 با قیمت ۹۹۰٫۰۰۰ تومان در تهران

بهترین کارت گرافیک‌ها در رده متوسط رو به بالا

GeForce GTX 760

  • (GPU : GK104 (Kepler
  • Process : 28 nm
  • Shader Units : 1152
  • Texture Units : 96
  • ROPs : 32
  • (Core Clock : 980 MHz (1033 MHz Turbo
  • Memory Clock : 1502 MHz GDDR5
  • Memory Bus : 256-bit
  • Memory Bandwidth : 192.2 GB/s
  • Memory Capacity : 2 or 4 GB
  • DirectX, Shader, OpenGL : 11/5.0/4.3
  • Max. TDP : 170 Watts
  • Aux. Power Connector(s) : 2x6-pin
  • Min. Power Supply : 500 Watt
  • Gigabyte - GeForce GTX 760 2gb قیمت در تهران ۹۹۰٫۰۰۰ تومان
  • Asus - GeForce GTX 760 2gb قیمت در تهران ۱٫۰۵۸٫۰۰۰ تومان

در رنج ۲۵۰ دلار Geforce GTX 760 عملکردی بالاتر از GTX 670  و Radeon HD 7950 را ارائه می‌کند و می‌توان آن را جایگزین Radeon HD 7870 le که بر پایه Tahiti است، دانست. با این تفاوت که نسبت به قیمتش عملکرد مناسب‌تری در مقایسه با دو کارت گرافیک دیگر دارد. به لطف پردازنده گرافیکی GK104، این کارت گرافیک  بخوبی از پس بازی‌هایی که نیاز نرخ فریم بالا دارند بر می‌آید.

GeForce GTX 770 با قیمت ۱٫۲۳۰٫۰۰۰ تومان

کارت گرافیک رده بالا، انتخاب گیمرها

GeForce GTX 770

  • (GPU : GK104 (Kepler
  • Process : 28 nm
  • Shader Units : 1 536
  • Texture Units : 128
  • ROPs : 32
  • Core Clock : 1046 MHz
  • Memory Clock : 1,752 MHz GDDR5
  • Memory Bus : 256-bit
  • Memory Bandwidth : 224 GB/s
  • Memory Capacity : 2 or 4 GB
  • DirectX, Shader, OpenGL : 11/5.0/4.3
  • Max. TDP : 230 W
  • Aux. Power Connector(s) : 1 x 6-pin and 1 x 8-pin PCIe
  • Min. Power Supply : 600 W
 
  • Gigabyte - Geforce GTX 770 2GB قیمت در تهران ۱٫۲۳۰٫۰۰۰ تومان
  • Gigabyte - Geforce GTX 770 4GB قیمت در تهران ۱٫۴۰۰٫۰۰۰ تومان
  • Asus - Geforce GTX 770 2GB قیمت در تهران ۱٫۳۸۰٫۰۰۰ تومان

شاید Geforce GTX 770 مدل جدیدی باشد ولی اساسا پردازنده آن GK104 است که در قلب GTX 680 هم گنجانده شده، فرکانس آن بالا رفته، سیستم خنک کننده آن بهبود یافته و قیمت آن هم کمتر شده است. ما طرفدار تغییر نام محصول قدیمی با سخت‌افزار تکراری در قالب محصولی جدید نیستیم، ولی Geforce GTX 770 نسبت به  عملکرد خوبی که دارد دارای قیمت منصفانه‌ای است. Radeon R9 280x نیز حدودا با قیمتی یکسان به فروش می‌رسد ولی به اندازه GTX 770 سریع نیست. در واقع GTX 770 در این رنج قیمت بی‌رقیب است. خوشبختانه قیمت این کارت گرافیک در کشورمان اختلاف زیادی با قیمت دلاری آن ندارد.


 

بهترین کارت گرافیک با قیمت ۱٫۸۰۰٫۰۰۰ تا ۳٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان

GeForce GTX 780 با قیمت ۱٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان

کارت‌ گرافیک رده بالا برای حرفه‌ای‌ها

GeForce GTX 780

  • (GPU : GK110 (Kepler
  • Process : 28 nm
  • Shader Units : 2304
  • Texture Units : 192
  • ROPs : 48
  • Core Clock : 863 MHz
  • Memory Clock : 1502 MHz GDDR5
  • Memory Bus : 384-bit
  • Memory Bandwidth : 288.4 GB/s
  • Memory Capacity : 3 GB
  • DirectX, Shader, OpenGL : 11/5.0/4.3
  • Max. TDP : 250 W
  • Aux. Power Connector(s) : 1 x 6-pin and 1 x 8-pin PCIe
  • Min. Power Supply : 600 Watt
  • Asus - GeForce GTX 780 3GB قیمت در تهران: ۱٫۹۱۰٫۰۰۰ تومان
  • MSI - GeForce GTX 780 3GB قیمت در تهران: ۱٫۸۰۰٫۰۰۰ تومان
  • Gigabyte - GeForce GTX 780 3GB قیمت در تهران: ۱٫۹۹۰٫۰۰۰ تومان

اولین کارت گرافیک پیشنهادی ما در این رده Radeon R9 290 بود که تا حدودی از GTX 780 عملکرد ضعیف‌تری دارد، اما به دلیل اینکه قیمت ریالی آن اختلاف زیادی با قیمت دلاریش داشت همچنین از نظر قیمت اختلاف چندانی با GTX 780 نداشت، GTX 780 را انتخاب کردیم. این کارت گرافیک  نسبت به رقیبش از کیفیت ساخت بهتر، سیستم خنک کننده قوی‌تر و بی صداتری برخوردار است؛ علاوه بر این GTX 780 از تکنولوژی G-Sync هم بهره می‌برد که باعث می‌شود تا رندر تصاویر سه بعدی نرم‌تر و سریعتر صورت گیرد.

Radeon R9 290x با قیمت ۲٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان

پرچمدار قدرت و بازده‌ در بازی‌های کامپیوتری سنگین

Radeon R9 290x

  • (GPU : Hawaii (GCN
  • Process : 28 nm
  • Shader Units : 2816
  • Texture Units : 176
  • ROPs : 64
  • Core Clock : up to 1000 MHz
  • Memory Clock : 1,250 MHz GDDR5
  • Memory Bus : 512-bit
  • Memory Bandwidth : 320 GB/s
  • Memory Capacity : 4 GB
  • DirectX, Shader, OpenGL : 11/5.0/4.2
  • Max. TDP : 250 W
  • Aux. Power Connector(s) : 1 x 6-pin + 1 x 8-pin PCIe
  • Min. Power Supply : 500 W
  • Asus - Radeon R9 290x 4GB قیمت در تهران: ۲٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان
  • Saphire - Radeon R9 290x 4GB قیمت در تهران: ۲٫۳۱۰٫۰۰۰ تومان

زمانی که Radeon R9 290x معرفی شد، سریع‌ترین کارت گرافیک تک پردازنده‌ای به شمار می‌رفت که توانست عنوان کارت گرافیک برگزیده در پردازش را از تامزهاردور کسب کند. هرچند که انویدیا به جهشی قورباغه‌ای با عرضه Geforce GTX 780 Ti از آن گذر کرد، با این حال  R9 290X قیمت بسیار مناسب‌تری نسبت به رقیب انویدیایی خود دارد و همچنین از سیستم خنک کننده مناسب و کم صدایی نیز بهره می‌برد.

Geforce GTX 780Ti با قیمت ۲٫۶۵۰٫۰۰۰ تومان

سریعترین کارت گرافیک تک پردازنده‌ای

Geforce GTX 780Ti

  • TECHNICAL SPECIFICATIONS
  • GPU : GK110 (Kepler)
  • Process : 28 nm
  • Shader Units : 2880
  • Texture Units : 240
  • ROPs : 48
  • Core Clock : 875 MHz
  • Memory Clock : 1750 MHz GDDR5
  • Memory Bus : 384-bit
  • Memory Bandwidth : 336 GB/s
  • Memory Capacity : 3 GB
  • DirectX, Shader, OpenGL : 11/5.0/4.3
  • Max. TDP : 250 W
  • Aux. Power Connector(s) : 1 x 6-pin and 1 x 8-pin PCIe
  • Min. Power Supply : 600 Watt
  • Gigabyte - GeForce GTX 780 Ti 3GB قیمت در تهران: ۲٫۶۵۰٫۰۰۰ تومان
  • Asus - GeForce GTX 780 Ti 3GB قیمت در تهران: ۳٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان

در حالیکه از نظر فنی Geforce GTX Titan Black سریع‌ترین کارت گرافیک تک پردازنده‌ای موجود است، اما Geforce GTX 790 Ti عملکردی بهتری در بازی‌های کامپیوتری ارایه می‌کند، هرچند مقدار حافظه آن رم ۳ گیگابایت است در حالیکه Geforce GTX Titan Black با ۶ گیگابایت حافظه عرضه می‌شود. Geforce GTX 790 Ti کمی بعد از Radeon R9 290x معرفی شد، در پرچمدار انویدیا تمامی قابلیت‌های پردازنده گرافیکی GK110 و همه ۲۸۸۰ هسته CUDA فعال هستند؛ همچنین کلاک حافظه آن 1750 MHz است. در 780Ti  دقت محاسبات به دو برابر رسیده است ولی این عمل در بازی‌های کامپیوتری بی‌اهمیت به نظر می‌رسد. اما متاسفانه قیمت نسبتا بالای این کارت گرافیک از اینکه این کارت را بتوان یک انتخاب مناسب دانست جلوگیری می‌کند. 

Geforce GTX 690 با قیمت ۳٫۴۶۸٫۰۰۰ تومان

موتورخانه پرازش‌های گرافیکی با دو پردازنده قدرتمند

Geforce GTX 690

  • (GPU : GK104 (Kepl
  • Process : 28 nm
  • (Shader Units : 3072 (2 x 1536
  • (Texture Units : 256 (2 x 128
  • (ROPs : 64 (2 x 32
  • Core Clock : 915 MHz
  • Memory Clock : 1502 MHz GDDR5
  • Memory Bus : 256-bit
  • Memory Bandwidth : 192.2 GB/s
  • Memory Capacity : 4 GB
  • DirectX, Shader, OpenGL : 11/5.0/4.3
  • Max. TDP : 300 W
  • Aux. Power Connector(s) : 2 x 8-pin PCIe
  • Min. Power Supply : 650 Watt

 Asus - GeForce GTX 690  4GB قیمت در تهران: ۳٫۴۶۸٫۰۰۰ تومان

Geforce GTX 690 اساسا دو پردازنده گرافیکی Geforce GTX 680 روی یک برد است، البته با کمی کاهش در کلاک هسته پردازنده‌ها و همچنین ۳۰۰ وات حداکثر مصرف انرژی. انویدیا قیمت این کارت را ۱۰۰۰ دلار تعیین نموده است، که ۳۲۰ دلا از قیمت یک جفت کارت گرافیک GTX 770 که SLI شده‌اند بیشتر است. بنابراین هیچ دلیلی برای مقرون به صرفه بودن آن نیست. گذشته از همه این‌ها GTX 690 یکی از سریع‌ترین کارت‌ گرافیک‌های جهان به شمار می‌رود و بطور قابل توجه‌ای کم مصرف‌تر از Radeon HD 7990 است. این کارت گرافیک حتی در بازارهای جهانی هم با کمبود مواجه است، اما خوشبختانه توانستیم آن‌را در بازار تهران بیابیم.


 

نمودار سلسله مراتبی کارت های گرافیک

در ادامه جدولی آماده است که در آن کارت‌های گرافیک از نظر بازده رده‌بندی و سپس در ردیف‌های جدول قرار داده شده‌اند. اولین ردیف این جدول، به قوی‌ترین کارت‌های گرافیک دنیا و ردیف آخر به ضعیف‌ترین‌های دنیا اختصاص داده شده است. ردیف اول به VGA‌هایی اختصاص داده شده که بالاترین سرعت، بازده و قدرت را دارند. اگر قصد ارتقاء سیستم خود را دارید به شما پیشنهاد می‌کنیم کارت گرافیکی را انتخاب کنید که حداقل 3 رده از VGA فعلی‌تان قوی‌تر باشد، یعنی سه ردیف بالاتر از کارت گرافیک فعلی شما باشد، در غیر اینصورت تفاوت محسوسی را رندر تصاویر و اجرای بازی‌ها احساس نخواهید کرد. توجه داشته باشید که دسته بندی کارت‌های گرافیک در این جدول براساس بازده، قدرت و سرعت آن‌ها است و در آن توجه‌ای به قیمت کارت‌های گرافیک نداشته‌ایم. در برخی از موارد پردازنده‌های یک رده تفاوت قیمت چشم‌گیری با یکدیگر دارند٬ ولی بازده آن‌ها در بازی‌های کامپیوتری تقریبا یکسان است. پس به کمک این جدول می توانید کارت‌های گرافیک هم رده را تشخیص داده و کارت گرافیکی که قیمت مناسب‌تری دارد را انتخاب کنید.

در این جدول سلسله مراتبی کارت های گرافیک موبایل، آن‌هایی که در نوت‌بوک‌ها و دیگر وسایل قابل حمل استفاده می‌شوند نیز اضافه شده‌اند تا تفاوت بین آن‌ها را نیز مشاهده نمایید.

نمودار سلسله مراتبی کارت گرافیک
GeForceRadeonIntel
Discrete: GTX 690Radeon HD 7990 
Discrete: GTX 780 Ti  
Discrete: GTX 780, TitanDiscrete: R9 290, 290X 
Discrete: GTX 590, 680, 770Discrete:  HD 6990, 7970 GHz Ed, R9 280X 
Discrete: GTX 670, 760Discrete: HD 5970, 7870 LE (XT), 7950, 280 
Discrete: GTX 580, 660, 660 TiDiscrete: HD 7870, R9 270, 270X 
Discrete: GTX 295, 480, 570, 650 Ti Boost, 750 Ti

Go (mobile): 680M

Discrete: HD 4870 X2, 6970, 7850, R7 265

Mobility: 7970M

 
Discrete: GTX 470, 560 Ti, 560 Ti 448 CoreDiscrete: HD 4850 X2, 5870, 6950

Mobility: 7950M

 
Discrete: GTX 560, 650 Ti, 750

Go (mobile): 580M, 675M

Discrete: HD 5850, 6870, 7790, R7 260X

Mobility: 6990M

 
Discrete: 9800 GX2, 285, 460 256-bit, 465Discrete: HD 6850, 7770, R7 260

Mobility: 6900M

 
Discrete: GTX 260, 275, 280, 460 192-bit, 460 SE, 550 Ti, 560 SE, 650

Go (mobile): 570M, 670M

Discrete: HD 4870, 5770, 4890, 5830, 6770, 6790, 7750 (GDDR5), R7 250 (GDDR5)

Mobility: HD 5870, 6800M

 
Discrete: 8800 Ultra, 9800 GTX, 9800 GTX+, GTS 250, GTS 450

Go (mobile): 560M, 660M

Discrete: HD 3870 X2, 4850, 5750, 6750, 7750 (DDR3), R7 250 (DDR3)

Mobility: HD 4850, 5850, 7870M

 
Discrete: 8800 GTX, 8800 GTS 512 MB, GT 545 (GDDR5)

Go (mobile): GTX 280M, 285M, 555M (GDDR5)

Discrete: HD 4770

Mobility: HD 4860, 7770M, 7850M

 
Discrete: 8800 GT 512 MB, 9800 GT, GT 545 (DDR3), GT 640 (DDR3)

Go (mobile): 9800M GTX, GTX 260M (112), GTS 360M (GDDR5), 555M (DDR3)

Discrete: HD 4830, HD 5670, HD 6670 (GDDR5), HD 7730 (GDDR5)

Mobility: HD 5770, HD 5750, 6600M/6700M (GDDR5), 7750M

 
Discrete: 8800 GTS 640 MB, 9600 GT, GT 240 (GDDR5)

Go (mobile): 9800M GTS, GTX 160M

Discrete: HD 2900 XT, HD 3870, HD 5570 (GDDR5), HD 6570 (GDDR5)

Mobility: 6500M (GDDR5), 6600M/6700M (DDR3), 7730M

 
Discrete: 8800 GS, 9600 GSO, GT 240 (DDR3)

Go (mobile): GTX 260M (96), GTS 150M, GTS 360M (DDR3)

Discrete: HD 3850 512 MB, HD 4670, HD 5570 (DDR3), HD 6570 (DDR3), HD 6670 (DDR3), HD 7730 (DDR3), R7 240

Mobility: HD 3870, HD 5730, HD 5650, 6500M (DDR3)

 
Discrete: 8800 GT 256 MB, 8800 GTS 320 MB, GT 440 GDDR5, GT 630 GDDR5

Go (mobile): 8800M

Discrete: HD 2900 PRO, HD 3850 256 MB, 5550 (GDDR5)

Mobility: HD 3850

 
Discrete: 7950 GX2, GT 440 DDR3, GT 630 DDR3Discrete: X1950 XTX, HD 4650 (DDR3), 5550 (DDR3)

Integrated: HD 7660D

 
Discrete: 7800 GTX 512, 7900 GTO, 7900 GTX, GT 430, GT 530

Go (mobile): 550M

Discrete: X1900 XT, X1950 XT, X1900 XTX 
Discrete: 7800 GTX, 7900 GT, 7950 G, GT 220 (DDR3)

Go (mobile): 525M, 540M

Discrete: X1800 XT, X1900 AIW, X1900 GT, X1950 Pro, HD 2900 GT, HD 5550 (DDR2)

Integrated: HD 7560D

 
Discrete: 7800 GT, 7900 GS, 8600 GTS, 9500 GT (GDDR3), GT 220 (DDR2)

Go (mobile): 7950 GTX

Discrete: X1800 XL, X1950 GT, HD 4650 (DDR2), HD 6450

Mobility: X1800 XT, HD 4650, HD 5165, 6400M

Integrated: HD 6620G, 6550D, 7540D

 
Discrete: 6800 Ultra, 7600 GT, 7800 GS, 8600 GS, 8600 GT (GDDR3), 9500 GT (DDR2)

Go (mobile): 7800 GTX, 7900 GTX

Discrete: X800 XT (& PE), X850 XT (& PE), X1650 XT, X1800 GTO, HD 2600 XT, HD 3650 (DDR3), HD 3670

Mobility: X1900, 3670

Integrated: 6520G, 6530D, 7480D

Integrated: Intel HD Graphics 4000
Discrete: 6800 GT, 6800 GS (PCIe), 8600 GT (DDR2), GT 520

Go (mobile): 7800, Go 7900 GS, 520M, 520MX

Discrete: X800 XL, X800 GTO2/GTO16, HD 2600 Pro, HD 3650 (DDR2),

Mobility: X800 XT, HD 2600 XT, 3650

Integrated: 6410D, 6480G

 
Discrete: 6800 GS (AGP)

Go (mobile): 6800 Ultra, 7600 GT, 8600M GT, 8700M GT, 410M

Discrete: X800 GTO 256 MB, X800 PRO, X850 Pro, X1650 GT

Mobility: HD 2600

Integrated: 6370D, 6380G

 
Discrete: 6800, 7300 GT GDDR3, 7600 GS, 8600M GS

Go (mobile): 6800, 7700

Discrete: X800, X800 GTO 128 MB, X1600 XT, X1650 Pro

Mobility: X1800, HD 5145, HD 5470 (GDDR5)

 
Discrete: 6600 GT, 6800LE, 6800 XT, 7300 GT (DDR2), 8500 GT, 9400 GT

Go (mobile): 7600 (128-bit)

Discrete: 9800 XT, X700 PRO, X800 GT, X800 SE, X1300 XT, X1600 PRO, HD 2400 XT, HD 4350, HD 4550, HD 5450

Mobility: X800, 3470, HD 5470 (DDR3), HD 5450, HD 5430, 6300M

Integrated: HD 6310, HD 6320

Integrated: Intel HD Graphics 3000
Discrete: FX 5900, FX 5900 Ultra, FX 5950 Ultra, 6600 (128-bit)

Go (mobile): 6800 (128-bit)

Integrated: 9300, 9400

Discrete: 9700, 9700 Pro, 9800, 9800 Pro, X700, X1300 Pro, X1550, HD 2400 Pro

Mobility: X1450, X1600, X1700, 2400 XT, X2500, 3450

Integrated: HD 3200, HD 3300, HD 4200, HD 4250, HD 4290, HD 6250, HD 6290 

 
Discrete: FX 5800 Ultra, FX 5900 XT

Go (mobile): 6600, Go 7600 (64-bit)

Discrete: 9500 Pro, 9600 XT, 9800 Pro (128-bit), X600 XT, X1050 (128-bit)

Mobility: 9800, X700, X1350, X1400, X2300, HD 2400

Integrated: Intel HD Graphics (Core i5-6x1), 2000
Discrete: 4 Ti 4600, 4 Ti 4800, FX 5700 Ultra, 6200, 8300, 8400 G, G 210, G 310

Go (mobile): 315M

Discrete: 9600 PRO, 9800 LE, X600 PRO, HD 2300

Mobility: 9700 (128-bit), X600, X1300

Integrated: Xpress 1250

Integrated: Intel HD Graphics (Core i3 5x0, Core i5-6x0)
Discrete: 4 Ti4200, 4 Ti4400, 4 Ti4800 SE, FX 5600 Ultra, FX 5700, 6600 (64-bit), 7300 GS, 8400M GS, 9300M G, 9300M GSDiscrete: 9500, 9550, 9600, X300, X1050 (64-bit)

Mobility: 9600

Integrated: Intel HD Graphics (Pentium G)
Discrete: 3 Ti500, FX 5200 Ultra, FX 5600, FX 5700 LE, 6200 TC, 6600 LE, 7200 GS, 7300 LE

Go (mobile): 5700, 8200M, 9200M GS, 9100

Integrated: 8200, 8300

Discrete: 8500, 9100, 9000 PRO, 9600 LE, X300 SE, X1150

Mobility 9700 (64-bit)

Integrated: GMA X4500
Discrete: 3, 3 Ti200, FX 5200 (128-bit), FX 5500,

Go (mobile): 5600, 6200, 6400, 7200, 7300, 7400 (64-bit)

Discrete: 9000, 9200, 9250

Mobility: 9600 (64-bit), X300

 
Discrete: FX 5200 (64 bit)

Go (mobile): 7200, 7400 (32-bit)

Integrated: 6100, 6150, 7025, 7050

Discrete: 9200 SE

Integrated: Xpress 200M, Xpress 1000, Xpress 1150

Integrated: GMA X3000, X3100, X3500
Discrete: 2 GTS, 4 MX 440, 2 Ultra, 2 Ti, 2 Ti 200Discrete: 7500Integrated: GMA 3000, 3100
Discrete: 256, 2 MX 200, 4 MX 420, 2 MX 400Discrete: SDR, LE, DDR, 7000, 7200Integrated: GMA 500, 900, 950
Discrete: Nvidia TNTDiscrete: Rage 128Discrete: Intel 740

کارت گرافیک سیستم شما چیست؟ اگر قرار باشد آن را ارتقاء دهید انتخاب شما کدامیک خواهد بود؟
منبع مجله اینترنتی زومیت

سفر به اعماق دنیای لپ‌تاپ بخش سوم: آشنایی جامع با کارت‌های گرافیک مختص لپ‌تاپ و خصوصیات آن‌ها

یکی دیگر از مهمترین بخش‌هایی که کاربران لپ‌تاپ‌ها را برای خرید دستگاهی نو دچار سردرگمی می‌کند، کارت گرافیک است. وجود ده‌ها اسم و مدل مختلف از دو شرکت بزرگ تولیدکننده کارت گرافیک یعنی AMD و NVIDIA سبب شده تا انتخاب کارت گرافیک مناسب لپ‌تاپ به کاری بس مشکل تبدیل شود. به همین خاطر ما در بخش سوم از سری مقالات آموزشی «سفر به اعماق دنیای لپ‌تاپ» می‌خواهیم شما را با کارت گرافیک‎ها و خصوصیات آن‌ها با زبانی ساده آشنا کنیم. با زومیت برای نیل بدین هدف، همراه شوید.
اگر جمع آوری و مقایسه کارت گرافیک‌های کامپیوترهای رومیزی اندکی مشکل باشد، جمع بندی و مقایسه کارآیی گرافیک لپ‌تاپ‌ها و دستگاه‌های همراه یک کابوس واقعی است. دیگر دورانی که مشخصات معینی که در کارت گرافیک‌های رومیزی در قلب لپ‌تاپ‌ها به کار گرفته می‌شد گذشته و امروز به طور کامل با شاخه‌ جداگانه‌ای برای این سیستم‌های قابل حمل از دو سوی تولید کننده بزرگ کارت گرافیک یعنی AMD و Nvidia روبرو هستیم. اما با این وجود ما آنچه در توان داشتیم به کار بستیم تا به کمک منابع معتبر، آموزشی ساده برای شناسایی کارت گرافیک‌ها آماده کنیم. اما همچنان توصیه و تأکید ما بر آن است که قبل از خرید سری به مشخصات فنی کارت گرافیک و بنچمارک‌ها و نقد و بررسی‌ها بزنید تا از سردرگمی در انتخاب و مقایسه‌های غیر علمی و بی اساس در امان باشید.

dh

خوشبختانه حضور مولفه‌هایی همچون پشتیبانی از آخرین نسخه DirectX (در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت) می‌تواند کار را برای ما و شما آسان‌تر سازد. چرا که میزان توانایی کارت گرافیک شما از این قابلیت هر چقدر که باشد، نشان دهنده میزان وجود تکنولوژی‌های بنیادی در کارت گرافیک لپ‌تاپ شما چه در محصولات AMD و چه در کارت‌گرافیک‌های NVIDIA است.

حالا ما در ابتدای تلاش خود، سعی می‌کنیم که کارت گرافیک‌ها را به سه دسته اصلی تقسیم بندی نماییم. پردازنده‌های گرافیکی مجتمع چندان پیچیدگی خاصی ندارند و همانطور که در بخش پردازشگرها به آن‌ها اشاره شد، این شاخه شامل محصولاتی می‌گردد که یک پردازنده گرافیکی در کنار سی پی یو و در یک تراشه قرار می‌گیرد. در واقع یک GPU و CPU در یک جا مجتمع شده‌اند. در بخش پردازشگرهای گرافیکی مجتمع، تنها دو تولید کننده بزرگ پردازشگر یعنی AMD و Intel نقش دارند و خبری از حضور Nvidia در میدان نبرد نیست.

Nvidia-VS-AMD-Radeon

نکته دیگری که باید در این راهنما در نظر داشته باشید، آن است که مقایسه بین تعداد سایه‌زن‌ها (Shaders)، هسته‌های CUDA، EUها که به ترتیب در محصولات AMD، اینتل و NVIDIA  استفاده می‌شوند، تنها قابل مقایسه با دیگر محصولات همان شرکت هاست و مقایسه این اعداد و ارقام با کارت گرافیک دیگری از شرکت AMD به طور کلی مقایسه اشتباهی است. مثلاً 92 عدد هسته‌ی CUDA در یک کارت گرافیک انویدیا، قابل مقایسه با 160 سایه‌زن یک کارت گرافیک AMD Radeon نیست.

پس چگونه می‌خواهیم به قدرت کارت گرافیک‌ها پی ببریم. اولین و شاید بهترین راه رجوع به منابع معتبری همچون NoteBookCheck یا TomsHardware است که تمامی کارت گرافیک‌ها را دسته بندی کرده و با گرفتن بنچمارک از آن‌ها، به مقایسه محصولات شرکت‌های مختلف می‌پردازند. اما ما میخواهیم تا حد امکان انتخاب و درک کارت گرافیک‌ها را برای شما آسان کنیم. برای اینکار سعی می‌کنیم با زبانی ساده و غیرفنی مواردی که در کارت گرافیک‌ها حائز اهمیت هستند را برای شما دسته بندی کنیم.

کارت گرافیک‌ها به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

کارت گرافیک‌ها به دو دسته «کارت گرافیک‌های مجتمع یا یکپارچه» و «کارت گرافیک‌های مجزا یا جدا» تقسیم بندی می‌شوند. کارت گرافیک‌های مجتمع همان کارت‌هایی هستند که به همراه پردازشگرها در یک تراشه جای گرفته‌اند. این کارت گرافیک‌ها حتی در بهترین مدل‌ها قدرت کافی برای اجرای بازی‌های روز را ندارند و معمولاً در سیستم‌هایی که کاربران نیاز مبرمی به امور گرافیکی سنگین ندارند و همچنین قصد صرف هزینه زیادی ندارند مناسب‌تر است. کارت گرافیک‌های OnBoard نیز در همین دسته قرار می‌گیرند.

کارت گرافیک‌های جداگانه کارت‌گرافیک‌هایی هستند که قسمتی جدا از بورد اصلی سیستم شما را به اشغال خود در آورده‌اند و در یک تراشه با پردازشگر اصلی جای نمی‌گیرند. این کارت گرافیک‌ها خود دارای حافظه RAM جداگانه  با نام VRAM  هستند. هسته‌های پردازشی جداگانه با فرکانس متغییر دارند و به طور کلی برای اجرای کارهای سنگین گرافیکی شما لازم هستند. برای آشنایی بیشتر با آن‌ها شما را به خواندن مطالبی در رابطه با مولفه‌های مهم در این کارت گرافیک‌ها دعوت می‌نماییم.

مهمترین مولفه‌ها در خرید یک کارت گرافیک چیست؟

VRAM:

 

SEC VRAM

ویدیو رم یا Video Ram که به اختصار Vram نامیده می‌شود یکی از مهمترین مولفه‌هایی است که در خرید کارت گرافیک جدید برای شما تاثیر گذارخواهد بود. این حافظه همان فضایی است که به صورت اختصاصی برای دسترسی کارت گرافیک‌ها در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد. بدون شک نام این حافظه‌ها اولین چیزی است که در هنگام تعریف از یک کارت گرافیک به گوشتان می‌خورد. برای مثال کارت گرافیک من 1 گیگابایت است یعنی حافظه Vram این کارت گنجایشی معادل 1 گیگابایت دارد. موضوع مهم در این باره آن است که اولاً این مولفه، اهمیت بالایی دارد ولی بالا بودن گنجایش حافظه Vram شما به معنای تبدیل شدن کارت گرافیک شما به یک غول مخصوص بازی نیست. علت این است که Vram اساساً بافر فریم‌هاست اما آنچه تک‌تک فریم‌های تصویر را رندر می‌کند، هسته‌های پردازشی کارت گرافیک است.

در نهایت باید بگوییم بالا رفتن هر چه بیشتر حافظه RAM کارت ویدیوی شما همیشه لزومی ندارد. چرا که در خیلی از موارد حتی در بازی‌های گرافیکی سنگین، هنوز نیازی به حافظه‌های خیلی بالا احساس نمی‌شود. در گرافیک‌های معمولی حافظه 512 مگابایت و در کارت گرافیک‌های رده بالا میزان این حافظه حداقل 1024 مگابایت کافی است. کارت گرافیک‌هایی باحافظه 2 و 3 گیگابایت نیز وجود دارند که با توجه به کارآیی که حتی امروزه در بازی‌های گرافیک بالا مشاهده می‌شود، تغییر ویژه‌ای ایجاد نمی‌کنند و لزومی به هزینه اضافی در این باره نیست.

انواع حافظه در کارت‌های گرافیک:

 موضوع مهم دیگر در رابطه با کارت‌های گرافیک، نوع آن است که امروزه اغلب DDR3 و GDDR5 از محبوبیت بیشتری برخوردارند. موضوع دوم رابط کاربری حافظه یا Memory Bus در این رم‌های مخصوص گرافیک است که امروزه این نوع واسط حافظه  اغلب پهنایی معادل 128 یا 256 بیت دارد. البته برای اینکه واسط حافظه‎ی کارت گرافیک شما 256 بیت باشد باید حتما حداقل از حافظه نوع DDR3 بهره‌مند شوید.

باز هم لازم است که تکرار کنیم که حافظه بیشتر به تنهایی نمی‌تواند ضامن کیفیت و کارآیی کارت گرافیک شما باشد. معماری که در کارت گرافیک به کار می‌رود، سایه‌زن‌ها یا همان Shader Count و همچنین سرعت فرکانس هسته‌های پردازشی کارت گرافیک موارد تاثیر گذار و مهم دیگری از بخش گرافیک شما محسوب می‌گردند. در معماری‌ها هیچ مشکل خاصی وجود ندارد چون هر چه معماری جدیدتری استفاده شود، عموما گرافیک بهتری در اختیار دارید. در ادامه در رابطه با Shaderها توضیحی ارائه می‌کنیم.  Shader بخشی از پردازشگر گرافیکی است که برای اجرای بعضی از محاسبات گرافیکی پردازشگر به خدمت گرفته می‌شود. این بخش‌ها همان بخش‌های قابل برنامه نویسی پردازشگر هستند. این بخش‎ها در پردازشگرهای گرافیکی انویدیا و AMD متفاوت عمل می‌کنند که این تفاوت هم ناشی از قائده‌ای است که آن‌ها در شمارش این بخش‌ها استفاده می‌کنند.

سرعت پردازشگر گرافیکی:

سرعت فرکانس در کارت گرافیک‌ها نیز همچون پردازشگرها است. در این بخش نیز بالاتر رفتن فرکانس سرعت پردازشی بیشتری به پردازشگر شما ارمغان می‌آورد. البته سرعت فرکانس پردازشگر گرافیکی در اختیار تولید کننده لپ تاپ است و یکسان بودن مدل کارت گرافیک در دو لپ تاپ به معنای یکی بودن فرکانس هسته‌های آن‌ها نیست. همچنین توجه داشته باشید که ممکن است یک کارت گرافیک با حافظه کمتر ولی فرکانس بیشتر سریع‌تر از یک کارت گرافیک با حافظه بیشتر ولی فرکانس کمتر عمل کند.

همچنین حواستان را در رابطه با تکنولوژی‌هایی همچون TurboCache شرکت Nvidia یا HyperMemory محصولات AMD جمع کنید چرا که این تکنولوژی‌ها بر استفاده کارت گرافیک از RAM سیستم شما دلالت دارند. این در حالی است که وجود حافظه RAM جداگانه در کارت گرافیک‌هایی که برای امور پرمصرف استفاده می‌شوند امری بسیارضروری است.

حال که صحبت از کارت‌های گرافیک‌های قدرتمند و حرفه‌ای کشیده شد، بد نیست اگر نگاه عمیق‌تری به این بخش بیندازیم. شاخه جدید کارت‌گرافیک‌های دو شرکت AMD و انویدیا با نام‌های Quadro  و FireGL نوت‌بوک‌های حرفه‌ای و کامپیوترها پیشرفته را هدف قرار داده‌اند. این کارت گرافیک‌ها ارتباط بهینه‌ای با اپلیکیشن‌های حرفه‌ای که بر اساس OpenGL تولید می‌شوند برقرار می‌کند.

Open GL چیست؟

Open GL نام واسط برنامه نویسی سه بعدی است که به عنوان یک رابط کاربری همانند واسط برنامه‌نویسی DirectX مایکروسافت شناخته می‌شود. Open GL به خوبی توسط تولیدکنندگان سخت افزاری پشتیبانی می‌شود و همچنین به راحتی می‌تواند با میل سازندگان سخت افزاری گسترش پیدا کرده و قابلیت‌های بیشتری بدان افزوده شود. بدین ترتیب به راحتی کدها و فرامین جدید به واسط برنامه‌نویسی افزوده گشته و این موضوع در استحکام و تکمیل این رابط برنامه نویسی کمک شایانی می‌کند.

OpenGL پلتفرم و زبان برنامه نویسی مستقلی است که به راحتی در سیستم های متفاوت می‌توان از آن بهره برد. برای مثال این رابط بخشی از ویندوز، مک، لینوکس و بسیاری از سیستم عامل‌های دیگر محسوب می‌گردد.

حتی OpenGL علاوه بر نقش مهمی که در ویندوز ایفا می‌کند، به عنوان پلتفرم برنامه نویسی در کنسول‌های بازی همچون ایکس باکس 360 و PS3 و بازی‌های مک مورد استفاده قرار گرفته است. در نهایت می‌توان گفت که جستجو برای کارت گرافیکی که توانایی پیشتیبانی از قابلیت‌های OpenGL را داشته باشد مفید خواهد بود، اما به یک شرط. آن هم آن است که برنامه‌هایی که استفاده می‌کنید به خوبی از قابلیت‌های این پلتفرم برنامه نویسی استفاده کرده باشند چرا که بسیاری از برنامه‌های شما ممکن است که نیازی به این پلتفرم نداشته باشند.

DirectX چیست؟

DirectX هم همانند OpenGL یک API یا واسط برنامه‌نویسی است اما توسط مایکروسافت ایجاد و پشتیبانی می‌گردد. این محیط برنامه نویسی به تولیدکنندگان و برنامه‌نویسان کمک می‌کند که بهتر و راحت‌تر به امکانات و منابع سیستم دسترسی پیدا کنند. نکته مهم در رابطه با دایرکت ایکس (تلفظ آمریکایی آن دیرکت ایکس است) آن است که سخت افزار شما توانایی خواندن دستورات این محیط برنامه نویسی را داشته باشد. بنابراین توجه به اینکه کارت گرافیک شما از آخرین نسخه این API که DirectX 12 است پشتیبانی کند نکته مهمی است. البته عدم پشتیبانی از نسخه جدید بدین معنا نیست که دیگر نمی‌توانید با لپ تاپ‌تان بازی کنید، اما برخی از قابلیت‌هایی که به کمک نسخه جدید دایرکت ایکس قابل استفاده هستند، عملا در سیستم شما بلااستفاده خواهد شد و این بدین معناست که مثلا در برخی موارد گرافیک بازی از آنچه که در کارت گرافیک‌های مجهز به نسخه جدید DirectX نمایش می‌دهند پایین‌تر خواهد بود و جزییات برخی از صحنه‌ها کاهش خواهد یافت.

برای شناسایی کارت گرافیک ها باید به دو رقم سمت چپ آن توجه کنید. رقم اول از چهار رقم از سمت چپ نشان دهنده نسل پردازشگر گرافیکی و رقم دوم نیز به قدرت آن اشاره دارد. در رقم دو، عددهای 0 تا 2 به کارت گرافیک‌های کم مصرف و ضعیف، 2 تا 7 به کارت گرافیک‌های متوسط و میان رده و 8 و9 به قدرتمندها اشاره دارد. همچنین M در کنار نام آن‌ها اشاره به موبایل یا همان مخصوص لپ‌تاپ‌ها دارد. اما دو رقم آخر به مولفه های گوناگونی بستگی دارد که جمع بندی آن کار ساده ای نیست و نمی‌توان در حال حاضر قاعده‌ای که به راحتی قابل فهم باشد، تعریف نمود.

نکته آخر نیز آن است که توجه کنید کارت گرافیک شما به طور حتم از Nvidia Optimus یا AMD Enduro بهره‌مند باشد. این قابلیت‌ها به تعویض خودکار بین کارت گرافیک یکپارچه و کارت گرافیک اصلی در لپ‌تاپ‌ها و کامپیوترها در موقعیت‌هایی که پردازش‌های کمتر یا بیشتر مورد نیاز است کمک می‌کنند. برای مثال در حالت کم قدرت به کارت گرافیک یکپارچه با CPU، مصرف کمتری دارد سوییچ می‌کند تا بدین ترتیب انرژی کمتری مصرف شود.

SLI و CrossFire چیست؟

استفاده همزمان از دو کارت گرافیک یا بیشتر را در محصولات NVIDIA به اختصار SLI می‌گویند. این موضوع را در محصولات AMD با نام Crossfire X که تا قبل از سال 2007 به صورت CrossFire نام‌گذاری شده بود، شناخته می‌شود. این کار که گاهی به آن استفاده از کارت گرافیک دو گانه یا Dual Graphic گفته می‌شود برای کسانی است که می‌خواند نهایت استفاده را از بازی‌ها داشته باشند و کارت گرافیک آنها پاسخ گوی نیاز گرافیکی آن‌ها نیست.

TITAN-VS-SLI-47

در اجرای این موضوع، دو کارت گرافیک که حتی یکی می‌تواند کارت گرافیک مجتمع باشد، با یکدیگر ترکیب شده و با همکاری هم امور پردازشی را به صورت واحد به اجرا در می‌آورند. در این حالت عنوان Hybrid CrossFireX به جای کراس فایر استفاده می‎شود. اولین خصوصیت این روش، افزایش تعداد فریم هایی است که در هر ثانیه رندر می‌شوند. البته این موضوع مشکلاتی نیز همچون micro stutters در نمایش فریم‌ها به همراه دارد که باعث ایستادن صفحه یا عدم بارگذاری بعضی بخش‌ها در زمان مناسب می‌شود. برای جلوگیری از طولانی شدن مطلب از ذکر جزئیات این موضوع خودداری می‌کنیم.

من به چه کارت گرافیکی نیاز دارم؟

پاسخ این سوال را بهتر است در نیازهای روزمره خود بسنجید. اگر استفاده شما از لپ‌تاپ صرفا برای پخش موزیک یا تماشای فیلم‌های سینمایی است، بنابراین یک لپ‌تاپ با کارت گرافیک معمولی یا حتی OnBoard و مجتمع با پردازشگر اصلی نیز می‌تواند از پس نیازهای شما بربیاید. اما در صورتی که نیازمند کارهای گرافیکی یا اجرای بازی‌های گرافیکی و پر زرق و برق روز هستید، پس انتخاب شما محدود به مدل‌هایی می‌شود که دارای کارت گرافیک مستقل هستند. 

در صورتی که لپ‌تاپ شما قرار است کارهای گرافیکی سنگین را اجرا کند یا برای بازی‌های رایانه‌ایتان به کار گرفته شود، پس بهتر است قبل از انتخاب نهایی سری به بنچمارک‌ها بزنید. همانطور که گفته شد، مشکل اصلی کارت گرافیک‌ها عدم وجود قانون یا دسته بندی منظم برای انتخاب راحت و تشخیص مدل‌های مختلف در بین انبوه محصولات موجود در بازار است. بنابراین بهترین راه برای اطمینان از کیفیت مناسب لپ‌تاپ شما در اجرای پردازش‌های مورد نیاز استفاده از بنچمارک‌ها و بررسی‌هایی است که توسط وبسایت‌های مطرح و معتبر تکنولوژی همچون NoteBookcheck یا videocardbenchmarkیا tomshardware تهیه و منتشر می‌شوند.

منبع: مجله اینترنتی زومیت